Kemelut: Episod 12 & Akhir

Salam sisa-sisa Raya, wahai pembaca setiaku yang bijaksana dan bengap sebab korang tengok cerita Kemelut ni sampai episod terakhir. Sama macam saya lah. Sanggup tengok cerita belit yang tak menentu klimaksnya selama 13 episod!

You alls puas hati tak dengan kesudahannya malam semalam? Berjaya tak Haris punya #DariKonekKeMulut Zahra? Apa yang Sofi akan lakukan terhadap Nadia apabila ternampak Rusdi berpelukan dengan Nadia? Ayuh, sama-sama kupaskan drama ini!

Kalau belum baca entri sebelumnya, klik di sini!


Episod 12

IMG_6544

Sofi mengekori Nadia untuk selidik dengan lebih dalam.

IMG_6545

Sofi terdengar perbualan Nadia dengan Ezad. Nadia sungguh bodoh, tidak perasan bahawa ada seseorang mengekorinya di lorong.

IMG_6546

Ni babak paling tak masuk akal dalam dunia TV. Sofi dengan sukarela memberi Nadia $10 atas sebab duit Nadia “tercicir”. Si Nadia pun amek la kan sebab rezeki. Kalau saya pun saya amek dan terus jalan. Tapi Nadia tak jalan. Diorang berbual macam dah kenal 10 tahun gitu. Cakap pasal duit bos bagi la, ini lah, cari jalan lah. Amalkan ye sikap peramah itu.

IMG_6549

Oh, tidak! Tapi saya tak pernah tengok Zahid dengan Syaza berdating pun. Terus nak tunang?

IMG_6550

Sofi memberitahu Ammar tentang Nadia. Adakah mereka akan bersemuka dengan Rusdi?

IMG_6551IMG_6552

Mak dia nak nangis untuk apa? Menyesal? Memang kau dah beri kata putus untuk tidak terima pinangan Ammar. Jadi sekarang Zahid nak masuk meminang, kau pun terima je. Tak bincang? Bagus.

IMG_6553

Geli la.

IMG_6554

Semua orang dalam pejabat tahu kau gila seks.

IMG_6555

Wow, bagus eh Rusdi ni. Dengan begitu boleh pecat pekerja.

IMG_6557IMG_6558

Rusdi cuba menjelaskan perhubungannya dengan Nadia tetapi anak-anaknya tidak beri dia peluang pun. Ammar suruh Rusdi periksa latar belakang Nadia.

IMG_6559

Dah banyak kali kau sakit, I’m not falling for it anymore. Kau nak aku kesiankan kau setiap kali ada serangan saraf ni? Please. Kau yang tanak pergi berubat. Jadi, ia tiada kesan bagi saya.

IMG_6560

Zahra ingin berterus terang dengan Rusdi mengenai hubungan sulit antaranya dan mamat Batam ni. Korang perasan tak cuma Zahra je yang ye-ye-oh sangat nak hidup bersama lah, apa lah. Si Haris ni senyap je.

IMG_6561

Rusdi ke rumah Nadia untuk melawat ibu Nadia yang sakit. Alangkah terkejutnya Rusdi apabila diberitahu bahawa ibu Nadia telah meninggalkan Nadia semenjak kecil lagi dan bapa Nadia sedang meringkuk di penjara! Oh no! Sekarang baru Rusdi sedar bahawa dia ditipu! Apakah tindakan Rusdi? Pecat Nadia?

IMG_6562

Ni pertunangan paling merepek untuk sebuah keluarga yang amat menyanjungi adat resam Melayu. Kenapa si Zahid ikut rombongan sekali? Nak nikah ke? TAK KAN. BOLEH DUDUK RUMAH KAN. Abeh si bapak dia boleh cakap “kalau tak keberatan/salah Zahid sendiri nak sarungkan cincin”. Erm..?

IMG_6563

EXCUSE ME. Zahid pegang Syaza? Diorang dari keluarga yang “warak” tau. Huh? Apa hukumnya kalau pegang seseorang yang berlainan jantina yang bukan muhrim???????

HELLO PLS KAU FIKIR OMPUTEH KE NAK SARUNGKAN CINCIN SEGALA?

Kalau rakyat Malaysia marah melihat Yuna dan Usher berpelukan, penonton Suria pasti bengang melihat adegan ini.

IMG_6564IMG_6565

Suka tengok anak kau menangis? Bodoh sendiri, kan?

IMG_6566

Seorang pakcik mencari Majid.

IMG_6567IMG_6568

Si Majid ni bila part duit nak aje. Ok lah, ia agak terang bahawa Majid akan makan duit persatuan kan. Dan juga duit kliennya.

IMG_6569IMG_6570

Ben tak pernah dengar lagu Spice Girls ke?

“If you want my future, forget my past”

tumblr_m8o4qzdzlt1qejlczo1_500

Macam tak masuk akal ah si Mak Ben tak dapat terima Sofi sebab Sofi dulu wild. Huh??? Padahal dia dah taubat. Sebab sebenar is Mak Ben tanak Ben sunat. Dia racist. Duh.

Sepanjang 13 episod, kita semua melihat Sofi menjalani beberapa fasa. Fasa pertama: #SofiSoFuckedUp, fasa kedua: #SofiSoFixed, fasa ketiga: #SofiSoFrust

IMG_6571

Macam ada yang tak kena gitu. Macam ada $7000 kurang. Si Majid macam bodoh ah tak tahu nak spread the 7000 dengan rata. Hahaha. Belajar daripada City Harvest Church please.

IMG_6572

Eh, pakcik ni. Takkan tak terserempak dengan Majid? Dia pun bilang Harun untuk berhati-hati dengan Majid tu. Suka kikis duit orang.

IMG_6573

Apa yang lebih seram adalah Majid bakal besan!!!

IMG_6574

Si dekni masih ah kat jeti? Dia punya permit berapa lama? Sampai kiamat ke?

Dia menyuruh Rusdi ke Batam untuk selidik.

IMG_6575

Rumah anak yatim? More like rumah intim. HAHAHAHAHAHAHA. Si Mariati dah malas nak layan Zahra so dia beri alamat Haris kepada Rusdi.

Is it tikam belakang? Tidak. Is selamatkan masjid daripada runtuh!!

IMG_6576

Keesokan harinya, Rusdi ke Batam dan semasa mencari lokasinya, dia dilanggar.

IMG_6577

Oleh kerana unsur kebetulan dalam drama Suria begitu menakjubkan, Pak Supir yang melanggar Rusdi tadi sebenarnya pekerja Haris. Setelah melihat doktor, Rusdi pengsan di luar bilik doktor. TAK FAHAM SAK. DOKTOR BATAM NI LETAK BARANG MISTIK KE?

Haris pun bawa Rusdi pulang ke rumahnya. Bukan hospital? Hmm, k.

IMG_6578

Rusdi ingin sembahyang. Haris suruh dia naik atas.

IMG_6579IMG_6580

LELELELELEL. Siak lah!!!!!! Si Haris pun satu!! Takkan dia tak tunjuk arah ke bilik air tetamu. Rumah besar sak. Mesti ada bilik air tetamu dan peribadi, kan? Abeh takkan dia tak pernah nak tahu suami Zahra ni siapa? Like, kau ada hubungan sulit dengan isteri orang, kau sepatutnya tahu latar belakang dia. Kalau terbongkar or what!!!!

IMG_6581

Apa yang bakal berlaku???


Episod 13

IMG_6610

Oh ok. Mereka cool sahaja for now. Haris nak siapkan kopi lagi.

IMG_6612

Lebih baik kau gunakan airmata kau untuk amek wudhu. Lebih bersih aku rasa.

giphy

IMG_6613

Isteri??? Hmm… Misteri.

IMG_6614

Apa kepala harimau bintang tu buat kat meja? Rusdi dah mnl so dia angkat kaki la eh. Sungguh tenang dan kelas. Bagus.

IMG_6615

Tercekik si Haris minum Tongkat Ali tu. Tak jadi beryoohoo malam tu.

IMG_6616

Mereka berbincang lagi.

IMG_6617

Kau mati lah dengan kawan pengemis ni. Masuk jail sudah sebab tinggal merempat. Tak payah fikirkan masalah keluarga.

IMG_6618

Haris amat bersyukur dia tidak ditembak mati.

IMG_6619

Nadia bertaubat. Rusdi memaafkannya. Bagus eh, Rusdi? Tenang je. Ni lah bila orang nak mati, dia sedar dia harus berbuat baik.

IMG_6620

Mariati dragged Zahra’s filthy ass.

IMG_6621

Apa? Hais. BENCI BENCI BENCI bila dah last episode abeh ada rahsia yang terbongkar. Ammar bukan anak Zahra tetapi anak adik Zahra. Sebab dulu Rusdi buntingkan adik Zahra kot.

Ni dah macam cerita Mengejar Mentari sak di mana Mak Aley confess pasal her havoc life ah.

Like ok ah sekarang kita tahu kenapa Zahra tak suka Ammar sebab bukan anak dia tapi macam kesan revelation ni tak begitu mendalam sebab last episode. Like ok Tuan Director, A for effort tapi kita semua nak tahu kesudahan cerita ini. Tak payah nak belitkan situasi lagi.

IMG_6622

Nak kebahagiaan sendiri konon.

IMG_6623

Ni sekali lagi di kawasan umum mengugut Nadia. Takde orang tolong? Berani buat kat tempat awam tengah-tengah hari eh?

IMG_6624

Ha kau!

IMG_6625IMG_6627

Mereka pun memanggil polis. Ammar pun harus dibawa ke balai sebab assault.

IMG_6629

Zahra ingin bercerai.

IMG_6630

Saya rasa Nadia pun dicampakkan ke dalam ah sebab dia pun bersubahat. Biar dia taubat.

IMG_6631

Kenapa Rusdi masih nak cuba pujuk Zahra? Tak faham sak.

IMG_6632

Siapa yang bakal disurprisekan?

IMG_6633

#janggal

IMG_6636

Sofi meminta maaf atas salah tanggapannya terhadap Rusdi.

IMG_6637

Zahra terus melenting dan beritahu hal sebenar.

IMG_6638IMG_6639

I LOVE LOVE LOVE adegan ini sebab Zahra dah macam bingit dengan kebodohan Sofi ah. Padahal Zahra yang mintak cerai abeh si Sofi merayu dengan Rusdi kata jangan ceraikan. Pada saya, Zahra dah tak boleh terima bahawa Sofi masih berfikiran kolot sebab dia cetek pelajaran agama dan bukan feminist. Sebab Sofi tak tahu isteri pun ada hak untuk meminta cerai!!!

IMG_6640

Berhenti Mencuba. Tu lah single akan datang Fido Ahdross.

IMG_6641

Erm. Mak dia bodoh?

IMG_6642

Terkejut ke?

IMG_6643

Yang berkerak lah best. Ada texture.

IMG_6644IMG_6645

Majid tak boleh bersikap profesional ke? Tolong bezakan kerja dan hal peribadi. Kenapa defensive sangat? Sebab dah pecah tembelang kan! Padan muka.

IMG_6646

Oh, Zahid tak datang je tak payah latih? Padahal Syaza dengan Zahid watak utama dalam tarian ni kan!! Latih je lah. Dah berdandan segala.

IMG_6647

Muka ada senyum melihat jejari Syaza yang tiada cincin.

IMG_6648

Ariati seorang pelakon yang amat berbakat tapi bila berbual Indon pelik ah.

IMG_6649

Tak faham kenapa Sofi fikir bahawa pemisahan Rusdi dan Zahra akan bermakna Zahra tidak sayang Sofi lagi. Padahal Zahra akan tetap jadi ibu Sofi.

IMG_6650

Fuh.

IMG_6652

Hais. No effects on me Rusdi. Kau mampus pun senang. Konon boleh lembutkan hati Zahra ah tapi tak kot. Hati Zahra dan luput untuk kau.

IMG_6654

LOL. Macam pedo sak.

IMG_6655IMG_6656

SUKA? Suka diorang dah putus tunang?

IMG_6657

Ya. Saya tak puas hati dengan tahap kematangan Sofi dan Ammar. Kenapa mereka mati-mati tanak ibu bapa mereka bercerai? Memang betul lah, anak-anak mana nak lihat mak bapak mereka bercerai, kan. Tapi, tindakan dan reaksi mereka ni macam budak 12 tahun, ketagih belaian ibu bapa dan masih bergantung kepada ibu bapa gitu. Padahal dah besar panjang dewasa. Biarlah mak kau cerai. Walauapapun, Zahra tetap mak korang pe. Mungkin mereka tak boleh terima bahawa Zahra akan tinggal di Batam. Rileck ah Batam je pe. Bukan Bahamas.

IMG_6658

Eh? Dia ke rumah Rusdi untuk kenalkan diri. Bagus. Inisiatif.

IMG_6659

Hahaha mintak maaf atas ketelanjuran. Abeh dah taubat belum?

IMG_6660

Remuk hati saya tonton babak ni.

IMG_6661

Yes, harus.

IMG_6662

PLOT TWIST HAHAHAHAHHA

Aku dah agak dah! Selama ni Zahra je yang shiok sendiri!!! Padahal Haris ni nak NSA ONS ah aku rasa. Kalau korang tak tahu apa NSA ONS then #bye. Haris tak rasa apa-apa pun terhadap Zahra. Dia cuma nak rasakan nonok Zahra je. Tu sahaja. Disebabkan Zahra seorang wanita yang kurang kasih sayang, dia fikir Haris boleh berikan dia cinta dan segalanya. Perasaan sayang mula tercipta dalam diri Zahra terhadap Haris kerana Haris melayannya dengan baik di katil. Padahal Haris menganggapnya sebagai seorang wanita untuk lepaskan air mani sahaja.

WAKE UP ZAHRA.

Entah-entah Haris ada minah Filipino lain yang lebih muda.

IMG_6663

Haris masih sayangkan isteri dan anak-anaknya yang masih kecil.

IMG_6664

Haris ni nama je kaya tapi baju tak gosok.

IMG_6665

????????????TU JE?????????????

Nampaknya Konek Haris tidak ke Mulut Zahra. Kemelut ke laut nampaknya. Laut di antara Singapura dan Batam. (thx to one of my readers for the “ke laut” phrase hahaha)

kelaut.jpg

photo of map from: http://paulineproperty.com/location-scene-movie-town-batam/

HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA. Kau jadi duyung kat laut antara Batam dan Singapura, ya? Biar kawan Rusdi tu pancing kau ke jalan yang benar.


Pendapat saya? Ok kot, masih ada persoalan yang membelenggu fikiran saya.

Pertama, KESIAN SOFI. Ingatkan dia akan cari kebahagiaan dengan si Ben tu tapi tak ah. Sigh. Kenapa hidup dia banyak cabaran eh? Macam takde chance nak tengok dia bahagia! Dulu dengan Ryz kenek rogol double penetration, ni kenek reject sebab Mak Ben racist pulak. Abeh dia nak hidup bahagia dengan ibu bapa dia setelah dia berbaik dengan ibu bapa, tapi Zahra dan Rusdi nak bercerai pulak. Saya rasa selepas ini, Sofi akan hilang kepercayaan terhadap lelaki setelah melihat apa yang Haris telah lakukan kepada ibunya. Oleh itu, dia transform jadi lesbianita dan cari kebahagiaan diri. 5 tahun akan datang, dia akan desain kemeja T untuk acara PinkDot.

Kedua, Ammar. Just because Syaza dah putus tunang tak bermaksud Ammar akan kahwin Syaza!! Ibu Syaza masih terluka hati dengan kata-kata Zahra. Setelah mendapat tahu bahawa rumahtangga Zahra dan Rusdi runtuh, ibu Syaza lagi lah bingit. Dia takut rumahtangga Syaza dan Ammar yang bakal didirikan tiada foundation yang kukuh. So, Ammar tak jadi kahwin Syaza. Tambahan, Ammar kemurungan sebab lihat bapak dia sakit dan mak dia hari-hari berenang ke Batam.

Ketiga, Syaza. Dia give up. Oleh sebab dia sukakan tarian dan persatuan Melayu tu, dia kahwin dengan guru tarian dia. Sebab isteri guru tarian dah nak mampus, barah stage 4.

Keempat, Rusdi. Cuma tunggu masa untuk mampus.

Akhir sekali, ZAHRA. Setelah bertahun menjadi duyung, dia bergabung tenaga dengan Mariati untuk buka butik baru. ZAHRA mengalahkan fashion house berjenama seperti Zara. Mampu? Dia pun sedar bahawa she needs no man dan memulakan spesis wanita yang diperbuat daripada pasir di pantai Batam. Ala-ala WonderWoman lah kan. Zahra mengambil Ryz sebagai duta setelah Ryz keluar dari penjara.

Amacam Suria? Nak amek saya sebagai creative director?

Jokes aside, saya berpendapat bahawa drama ini amat realistik dan isu-isu yang timbul amat dekat dengan masyarakat Melayu. Sebagai contoh, keinsafan, pergaulan antara lelaki dan wanita, perhubungan antara ahli keluarga, cinta dan sebagainya. Secara terus terang, saya fikir drama ini akan flop sebab saya memang tak minat akan cinematographynya yang mengelirukan. Bukan itu sahaja, barisan pelakon pun macam MEH. Kecuali Ariati ah. Best juga dapat tengok watak yang agak lain dimainkan oleh Ariati!

Syabas Suria! Dan juga tahniah kepada Zaidi Ibrahim, Ariati Tyeb Papar, Syariff, Yuslina Yusof, Nurul Akhmar, Nick Mikhail, Hannah Delisha, Mazlan Amat, Suzanna Abu Bakar, Nina Fevriena, Fido Ahdross, Danial Ashriq Tosh Rock dan Jamil Yunos kerana menjayakan drama Kemelut ini. Tidak lupa Azroy Sultan juga ya!!

Bintang kerelevanan: 3/5 sebab Rusdi keluarga kaya tinggal di rumah besaw so kebanyakan penonton Suria tak boleh relate.

Nantikan Kemelut 2: Senggugut.

Pengkritik Sandiwara

(Photos from Mediacorp Suria’s Toggle)

 

 

One comment

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s