Bingit 3: Episod 2

Salam sejahtera, pembaca setiaku yang malas nak kemas rumah. Tanpa membuang masa, jom kita lihat kesinambungan drama Bingit 3: Episod 1 ini!


Episod 2

IMG_8557

Mak dia meninggal sakkkkk. Salah siapa eh?

IMG_8558IMG_8559

Adiknya Aida pun bercadang untuk membawa jenazah ke rumahnya. Said kata buat kat sini je la.

IMG_8560

Aida kata no. Sebab mak meninggal kat sini. Said tidak mahu mereka adik-beradik bergaduh dan kata buat kat masjid sudah. Sebab menguruskan jenazah di rumah ini satu jenayah.

IMG_8562

Si jiran pun berbual dengan Said untuk bertanya punca kematian, sesak nafas. Dia berasa serba salah kerana ternampak si arwah mengangkat barang berat haritu.

IMG_8563

Aida pun salahkan suaminya atas pemergian ibunya. Ini kerana Said sudah “hasut” ibunya untuk mengemas barang. Anak mereka cuba hentikan pergaduhan kerana kubur nenek mereka masih merah.

IMG_8565

Mereka cuba meyakinkan Aida untuk membuang segala barang yang tidak ada gunanya lagi. Namun Aida berdegil kerana barang ini semua ada nilai sentimentel.

IMG_8566

Aida mengadu kepada rakannya tentang hidupnya sebagai anak yatim-piatu. Rakannya pun berkata dia masih ada Said dan anak-anak untuk menjadi tempat menagih kasih.

IMG_8567IMG_8568

Wow, dia betul-betul tak terurus tanpa mak dia eh? Bangun lambat, tak gosok baju!

IMG_8569

Aida masih nak kutip barang dari ofis? Dia tak belajar dari kesilapan? Abeh kawan dia kata dia baik sebab Aida kata boleh derma kat orang. Kawan dia tak pernah pergi rumah dia masa hari raya ke?

IMG_8570

Boleh muatkan semua tu dalam teksi ke? Tu bukan teksi suami dia. Dia dah taknak susahkan suami dia.

IMG_8572

Dia letak dalam toilet???? Kesian, susah suami dia nak target kat dinding bila beronani.

IMG_8573

Dia fikir dia tinggal rumah ni sorang?? And kau tengok muka dia, takde kedut sak.

IMG_8574

SEMENTARA? Yang benda lain pun sementara sampai mak kau mati?

IMG_8575

Mereka berbincang untuk cari jalan penyelesaian.

IMG_8578

Operasi membersih! Benda tarikh luput pun dia masih nak simpan? Apa tujuan Aida eh? Anak dia selama ni tak periksa dapur ke??

IMG_8579

Erms, tin makanan diperbuat daripada aluminium ataupun steel.

rust

Only iron rusts! Tak belajar ke masa O level?

IMG_8580

Baju pun ada?

IMG_8582

Mereka ke bilik nenek mereka dan mula mengemas. Selang beberapa saat, Aida muncul. Dia menyuruh hentikan kesemua ini.

IMG_8583

Sampai lampu kegemaran neneknya pecah.

IMG_8584

Aida menyepak anaknya. Anaknya pun angkat kaki dan tidak mahu balik lagi.

IMG_8586

Eh, aku rasa kan, ni macam cerita Dimensi Ke 4 la! Asyik tunjukkan patung Jawa ni?? Ada barang ni dalam rumahnya yang menyebabkan ketegangan antara satu sama lain! Lagipun, dimensi ke 4 bukan cerita hantu kan? Selalu ada penjelasan saintifik. Jadi ni macam reverse ah. Ada penjelasan saintifik namun punca sebenar adalah kerana benda halus!

IMG_8587IMG_8588IMG_8589

Kan, Said dah marah. Said kata ini bukan perkara kecil kerana anak mereka dah tanak pulang rumah. Namun, Aida tetap berdegil kerana mahu menyimpan barang-barang ibunya. Ini kerana ia sudah menjadi sebahagian hidup Aida. Dia tak hiraukan orang lain eh?

IMG_8590IMG_8591

Wah wah wah. Si Aida marah sampai ke kerja eh? Abeh bos dia pun menegur. Kata harus ada sikap profesionalisme.

IMG_8592

Apa bos dia pakai? Macam ada tail kat belakang?

IMG_8593IMG_8595

Aida membawa makan tapi semua nak keluar. Said nak sambung memandu teksi, anaknya pula ingin ke rumah pak busu.

IMG_8598

Haha si Shira ternampak makanan basi semalam yang terbiar di meja. Abeh “EEEEE”

IMG_8600

Aida ingin membuang plastik hitam yang mengandungi majalah. Namun rasa macam berat. Sebab jin dah duduk.

IMG_8601

Dia terfikir kata-kata keluarganya. Tapi sebenarnya itu semua permainan syaitonne yang membisik kepada telinganya!

IMG_8602

Dia ke bangunan usang dan ingin terjun.

IMG_8606

Sebelum dia terjun, rakannya sempat menariknya. Wow, rakan dia dulu SCDF DART tau!

IMG_8607

Si dekni makanan yang baru dibeli kata EEEe?

IMG_8608

Jengjengjengjeng. Abeh kawan dia biarkan si Aida balik rumah sorang-sorang??

IMG_8609

Alamak. Gaduh ke?

IMG_8612

Aida amek kayu dan hampir pukul Shira kerana mereka ingin buang sampah. Belum apa-apa Shira dah jatuh??? Weak.

IMG_8615IMG_8616

Si abang ni apa? Jantan ke bukan sak kenek bantai hahaha.

IMG_8617

Hahah kenek tangkap???? Merepek pe polis pakai topi? Dalam drama Pasal Duit pun polis pakai topi eh. FYI, Suria, aku tak pernah nampak frontliners pakai headgear ah eh.

IMG_8619

Si dekni entah la eh. Dia nak nangis ke apa? Abeh tersedu-sedu tapi takde air mengalir pun… Stop sudah.

IMG_8620IMG_8621

Baru sekarang kita tahu. Dia berpenyakit rupanya. Ingatkan ada jin duduk kat rumah dia. Tapi ingat ye, dia hoarder. Tapi kalau yang rumah berselerak, akibat malas nak kemas, bukan penyakit. Tu WABAK. Jangan sebab cerita ini semua nak berselerakkan rumah.

IMG_8622

Aida berjumpa kaunselor untuk selesaikan masalah mentalnya itu.

IMG_8623

Keluarga bahagia.

IMG_8624

Oohh… Episod minggu hadapan? Kes apa pula ni?


 

Aku rasa drama ini ekcili episod bagi Dimensi Ke 4. Namun setelah berbincang, pihak penerbit kata, hmm tak seramlah. Letakkan kat rancangan Bingit sudah. So, they tukar la. Kededua cerita serupa. Ada masalah yang tidak boleh dijelaskan. Namun, setelah jumpa doktor, baru mereka tahu punca sebenar! Episod minggu hadapan macam best je…

Pengkritik Sandiwara

(Photos from Mediacorp Suria’s Toggle)

One comment

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s